Varför trådlösa hörlurar har blivit ett viktigt tillbehör till smartphones för många under de senaste åren

Övergången till trådlösa hörlurar började för några år sedan och ser snart ut att vara helt fullbordad. Bluetooth-snäckorna som sitter ihop genom ett band runt halsen är fortfarande inte helt ur stil, och sedan priserna börjat pressas på de nya, helt separerade lurarna är det bara en tidsfråga innan aux-kabeln är ett minne blott.

Auxens otillräcklighet

Teknologiska framsteg har som regel att göra saker smidigare, och billigare i längden, och ibland lyckas det bra, ibland mindre bra. Aux-kablar har så klart fungerat länge, och har alltid haft fördelen att kunna leverera hög ljudkvalité på ett sätt som kostar så lite energi som möjligt. Det är framför allt den kombinationen som bluetooth-alternativen, fram till de senaste åren, har haft svårt att hitta en lösning på. Däremot råder inga tvivel om att efterfrågan varit stor på trådlösa hörlurar.

De flesta har åtminstone någon gång i livet fått erfara att ljudet slutar fungera på ena sidan av hörlurarna, eller att kvalitén på ljudet går ned över tid. Ibland kan hörlurarna också sluta fungera helt en dag. Ofta är det faktiskt så att dessa problem är en konsekvens av just aux-kabeln. Till exempel kan ständigt ryckande i sladden långsamt slita ut själva änden, vilket då påverkar ljudets möjligheter att transporteras. Nu gäller detta främst för hörlurar av sämre kvalité, men alla kan inte ha råd med de dyraste lurarna. Dessutom kommer kabeln med en ganska uppenbar otymplighet som vi gärna blir kvitt.

Ökad användning genererar ny teknik

Utvecklingen av förbättrade hörlurar följer den mobila teknologins snabba tillväxt. Mobiltelefoner får bredare användningsområden, och med en kraftigt ökande mobilanvändning, blir efterfrågan på avancerad teknik större på alla fronter. Idag har till exempel den intresset för mobilspel gjort att smartphonens kapacitet har pushats framåt. Utbudet av nya spel på online casino har varit den naturliga följden av ökad trafik på sajterna. Idag att erbjuds ständigt spelidéer med nya variationer, och utvecklarna har börjat införa spel som kräver mer avancerade förutsättningar. Detta leder till att mobiltelefonen som nöjeskälla blir mer värdefull, och så klart ännu mer ökad användning. Den mobila teknologin får därmed alltid nya incitament att bli bättre. Tillbehör till mobiltelefonen blir därför mer eller mindre ett krav.

Trådlösa hörlurar som standard

En annan trend de senaste åren är att det slutar produceras mobiltelefoner med aux-uttag över huvud taget. Detta kan förklaras med att det ligger i utvecklarnas intresse att få konsumenten att köpa deras egna lösningar för ljud. Och det är därför väldigt vanligt att mobilutvecklare också utvecklar trådlösa hörlurar. Dessutom har det blivit billigare att både producera hörlurarna, så väl som att köpa dem, så allt tyder på att aux-sladdar kommer fasas ut helt inom en snar framtid. Åtminstone vad gäller hörlurar, och förmodligen även i stationära sammanhang i framtiden.

Med tanke på hur mycket tech man kan få in i små utrymmen idag, vilket VR är ett bevis på, kan man bara anta att de trådlösa hörlurarna också har en intressant tillväxtkurva framför sig. Nästa steg är sannolikt att batteritiden blir längre, samtidigt som nya funktioner implementeras. Vilka dessa blir får man använda sin fantasi för att spekulera i tills vidare.

Trådlösa hörlurars resa till att bli en självklarhet för mobiltelefoner

  • Trots att aux-kablar fortfarande har sina användningsområden är nackdelarna allt för påtagliga
  • De trådlösa hörlurarna bidrar till en klar ökning i livskvalité, och många tänkte nog att de skulle ta över förr eller senare
  • Mobiltekniken som helhet har vuxit i rasande fart, samtidigt som användningen ökar
  • Det blir mer och mer ovanligt för mobiltelefoner att ens ha ett uttag för aux
  • Som den nya standarden kommer de trådlösa hörlurarna bara utvecklas ännu mer