Topplista Engelska böcker: Stephen King Topp 5

Topplista Stephen King på engelska

En av mina favoritförfattare när jag var yngre är Stephen King. Hans böcker läste jag ofta flera gånger, och de som har fastnat mest är dessa fem. Bäst är det att läsa dem på originalspråket, därav en engelsk topplista över hans böcker. De är kanonbra även på svenska, men det är alltid nyanser som går förlorade vid översättningar. Så har man möjlighet så rekommenderar jag Stephens Kings böcker på engelska. Dessutom är det ofta enklare att hitta även i Sverige, framförallt de äldre böckerna. Det är mest hans fantasy-liknande böcker jag uppskattade, men en skräckbok eller två är med. Nu raskt över till dagens topplista:

Stephen King Topp 5

1. The Shining

Alla som inte har The Shining som självklar etta på alla (nja) topplistor om böcker får läsa om och läsa rätt. Sedan ser man filmen. Punkt! Den enda som inte gillar filmen är märkligt nog Stephen King själv, som försökte göra en ännu bättre version med platt fall som resultat.

2. The Stand

The Stand, eller Pestens tid som den heter på svenska, är en bok som lika gärna hade kunnat hamna överst på topplistan, men den får nöja sig med en andraplats. Boken är bättre än filmen och filmen är en kanonrulle med riktigt bra skådisar. En sjukdom dödar av 99.9% av befolkningen och de som överlever delas (över)naturligt upp i två läger – de onda mot de goda. Det är mer än en smula kristet, så man får tugga i sig de något klyschiga delarna för att komma åt godbitarna. Det är en löjligt bra bok, och Randall Flagg är en av få som är ännu bättre i filmen än i boken. Djävulen alltså, Satan eller vad man vill: här är han symbolen för ondska och, vad det verkar, ett tveksamt val om den biologiska klockan tickar. Fan tro’t!

Köpes lätt som en plätt på Bokus.com, eller lånas på närmaste bibliotek.

3. The Talisman

Trea på listan över de böcker av Stephen King som lämnat störst avtryck hos mig kommer Talismanen, eller The Talisman som den heter på Engelska. Nu var det väldigt länge sedan jag läste den, och av någon anledning var det en bok jag aldrig ägde utan endast lånade, och som jag minns det var den svår att få tag på. Den är skriven tillsammans med Peter Straub och handlar om en 12-åring – Jack – som lever i två världar. I vår värld är hans öde ett tragiskt sådant, och i den andra – en något mer magisk värld – ett äventyrsfyllt och livsfarligt liv. Naturligtvis så hänger allt samman, och de båda världarnas är inte så åtskilda som man trott.

En helt fenomenal bok som jag nu blir sugen på att läsa igen, även om det riskerar att förändra den bilda jag har av denna bok. Hur som helst hamnar den idag på tredje plats på Stephen Kings topplista. Finns att köpa på Bokus exempelvis (det gör alla dagens böcker)

4. It

It, eller Det som den heter på svenska, får en hedrande tredjeplats i denna topplista av nostalgi. Även denna bok är filmatiserad, och en mycket sevärd film även om specialeffekterna är sådär. Killer Clowns har mycket att lära av den karismatiska huvud-bad-gy:en i filmen. Smile!

Köps på Bokus, eller lånas på bibblan.

5. Cujo

Sist men inte minst (tunnast måhända) på den engelska topplistan över Stephen Kings böcker hittar vi ett av hans tidigare alster: Cujo.

Detta är en bok som toppar listan över vad som gjort folk hundrädda. En riktigt otrevlig historia om en ännu otrevligare hund vid namn Cujo. Om han bits? Ja. Han bits. Helst.

Inte cujo
Detta är inte hunden från boken alls

Alla böcker från topplistan

Här hittar du alla böcker (på engelska) från topplistan:

  1. The Shining – Varsel
  2. The Stand – Pestens tid
  3. The Talisman – Talismanen
  4. It – Det
  5. Cujo