3 saker att tänka på inför byte av elavtal

Att byta elleverantör är ett av de enklaste sätten att spara några hundralappar årligen på. Men det är också viktigare än någonsin med tanke på att allt fler av oss arbetar hemifrån nuförtiden.

Att byta elavtal är inte alls särskilt komplicerat, men det finns några saker du bör tänka på inför bytet. Nedan går vi igenom 3 av de ting vi tycker är viktigast att ha i åtanke när man byter elavtal.

1.     Rörligt eller fast elpris?

Något av det första du bör tänka på inför ditt byte är huruvida du vill att ditt nya elavtal ska ha ett rörligt eller fast elpris. Kortfattat innebär ett fast elpris att du får ett bestämt pris per kilowattimme. Detta pris betalar du genom hela avtalsperioden, som normalt ligger på ett år. Ett rörligt elpris däremot innebär att ens elpris rör sig upp och ner med elbörsens svängningar. Ett rörligt elpris kan vara billigare på sikt, men det blir svårare att beräkna ens fasta utgifter. Ett fast elpris blir oftast dyrare, men då vet man åtminstone hur mycket pengar man ska åsidosätta för elkostnader årligen.

2.     Grön energi eller inte?

Om du vill göra en insats för miljön är det värt att överväga att teckna ett avtal hos ett grönt elbolag. Det finns en uppsjö av nya, gröna elleverantörer du kan vända dig till. Grön energi innebär helt enkelt att elbolagen använder sig av alternativa källor för el som sol, vind och förnybar biogas. Utöver att du gör miljön en tjänst kan det också bli betydligt billigare på lång sikt. I framtiden beräknas förnybar energi bli en norm, och då kommer även priserna att sjunka markant. Därför kan det ses som en investering att byta till en grön elleverantör.

3.     Hur ser deras kundsupport ut?

Sist men inte minst är det smart att undersöka kundsupporten tillgänglig hos elbolagen. Man tar ofta för givet att det finns serviceinriktad personal tillgänglig på både chatt, telefon och mail dygnet runt. Faktum är dock att kundtjänst är ett yrke som försvinner allt mer och mer. Vi själva tycker dock det är oerhört viktigt att det finns kunnig personal att kontakta om frågor skulle uppstå. En dygnet-runt kundtjänst kanske inte är nödvändigt, men man vill gärna veta att det finns någon att ställa frågor till under kontorstimmarna.

 

Jämför elbolag innan du bestämmer dig

Vi rekommenderar att du jämför de olika elbolagen som finns på marknaden innan du bestämmer dig. Med hjälp av Elavtal24 kan du utefter din årliga elanvändning jämföra olika svenska elleverantörer och hitta ett bolag som passar dig och din budget bäst.

Med hjälp av jämförelseportalen kan du också se och jämföra elbolag som erbjuder rörliga och fasta elpriser samt se vilka av dessa bolag som är gröna elleverantörer. Att jämföra elbolag är ett smart sätt att bestämma sig för ett elbolag som passar ens budget och andra krav.

När du hittat ett elbolag som uppfyller dina behov och krav kan du klicka dig vidare in på deras sajt och signera ett nytt avtal!