Topplista sprit: Kubansk Rom Topp 3

Idag har jag den äran att få presentera en ny liten tematisk topplista: Kubansk Rom Topp 3. En kort topplista, men hej å hå hur många flaskor rom behöver man som parafraserande, tangerat raljerande Topplisteskribent? Ni kan svaret: 3! Så då drar vi igång med en riktig rivig topplista. Har ni svårt att skilja staden mt drycken, då föreslår jag att ni tar en titt på topplistan om reseböcker och reder ut begreppen.

1. Havana Club Union

Det sägs att Havana Club var den första Rom att bli framtagen för att matcha smaken av en Kubansk cigarr. Om det stämmer så är det en riktig kalascigarr som skall till för att möta upp denna otroliga variant av Havana Club. Det som man vanligtvis associerar med Havana Club är annars billiga drinkar, medelhavet och möjligen nedbrottad och tvångsfylld av en galen bartender på East! Denna Rom är, likt bartendern nyss, helt galen. På det bra sättet. Det är som med många kubanska romsorter en lite vassare smak än de från Karibien, men den rundas av med det sötaste och lenaste man kan tänka sig och i ärlighetens namn – om man får vara sådan – så är detta den rom jag vill ta med till just Rom på en romantisk get away. Vous les vous? Den finns på bolaget för nätta 2.900:-, och på Coolshop – oklart pris just nu. Reser man till Kuba bör man leta efter denna rom och se om den är något mer modest i pris. Sedan vaknar man upp i Götene i Mars. Vad i?

2. Conde de Cuba

Topplista sprit - Kubansk rom

Den här är lite ovanlig: ”Conden” som ingen borde kalla den. För att vara med på en topplista med mörk rom är den ganska ljus i färgen, och har även dragningar mot ljus rom i smak och doft. Den är förförisk i drinkar, men det är ekonomiskt oförsvarbart att dricka så pass kostsam sprit med virke. 975:- på Bolaget är en aning för dyrt för att blanda drinkar med. kansle blir det en topplista med dyraste spriten framöver, men då är nog Cognac på de flesta platser. Eller whiskey om någon råkar säga t-o-o-t-h-b-r-u-s-h som alltså är tandborste på engelska. Gör det ej! Läs en bok på engelska eller använd bindestreck mellan bokstäverna även i dagligt tal.

Havana Club anejo especial

Här var den så till sist! Havana Club som vi är vana att se den. 279:- är ett något rimligare alternativ för drink och plånbok. Detta är den aaaabsolut (näst) godaste rom man kan ha i drinken. Lite coooooca coooola och vips så har man en Cuba Libre. Nu skall det vara Bacardi oavsett vad någon annan säger, men detta är en topplista med mörk rom. Då är detta en suverän drinkrom, men den har fått konkurrens av Plantations billigare variant. Den är för övrigt med på en topplista eller två framöver. När jag ändå nämner topplistor så puffar jag för ett par av de jag tycker hamnat i skymundan, och det är den med köksredskap som man ej visste var nödvändiga och den grymma topplistan över ungomsböcker som visade sig vara en fullträff på många sätt.