Julbordet: En topplista i sig själv

Julbordets topplista: De fem bästa rätterna

Nu är det mycket nära att julafton infinner sig. Det har hänt förr, och nästan varje år så kommer julen vid ungefär samma tid. Det är magiskt bara det, men för er utan insikt i hur slumpartat det är så finns andra viktiga saker att fundera på: Bor Påven i Rom? Och mer handfasta tankar om Julbordet och julmaten därpå. Vad är viktigast? Godast? Vad blir alltid över, trots alla pliktskyldiga småportioner? Fokus ligger på det som är bra, det resterande – den äckliga julmaten – kommer på en annan lista om det ens dyker upp. En sak är helt säker: Du hittar all julmat till bra priser på Mat.se, och att slippa bära hem allt är en fröjd om något. Fokusera istället på att få färdigt julklapparna till stora som små och låt maten komma hem till dig på eget bevåg.

Dagens Topp 5 

  1. Sillen är något ett julbord inte får sakna. Utan sill, ingen jul. Fullt så illa är det ej, men att Tomten sulle acceptera ett sådant övertramp är orimligt. Gristrynsgröt i all ära, men sillen är så central att den kommer få en egen topplista inom kort. 
  2. Laxen är ännu en fisk som ej får tappas bort. Personligen tycker jag att det skall finnas Gravad lax och Varmrökt lax som minimum, men jag ser gärna ett par sorter till. Dessa två vattenlevande födor ger så upphov till behover av nummer tre på dagens topplista:
  3. Potatisen! Visst är det en vardaglig råvara, men oj så gott det är. Många saker är ju helt beroende av potatis, och de två topplisteplaceringarna ovan är mycket goda exempel på just detta. Andra tillbehör som lök, gräddfil eler hovmästarsås lämnas idag därhän, men vem vet? Kanske ger det upphov till ännu en topplista inom kort.
  4. Köttbullar är något som man bör ha med på julbordet, om man inre är vegan eller vegetarian förstås. Då är det annorlnda, men det julfirandet som innefattar barn men inte köttbullar är dömt att misslyckas. Det får er antaglien att tro att sista punkten på dagens topp 5 är prinskorvar, men det är varken det eller julskinka. Istället så hamnar det på femte plats något som passar till allt nämnt i denna punkt:
  5. Rödbetssalladen! Inte lika central del av julbordet som potatis, men tillräckligt för att ta en plats på denna modesta tplista över julmat. Rödbetssallad passar till i princip allt annat på julbordet, möjligen något bättre till de rätter som är av kött. Av rödbetssallad blir det aldrig för mycket, men det motsata är tyvärr ett vanligt fenomen. Så var noga med att ha en extra burk redo om det råkar ta slut.
Köttbullar på julbordet
Smarriga, hemlagade köttbullar är ett måste på julbordet. I synnerhet för barnens skull.

Alternativ julmat

Det finns numera många som har valt bort tradition för nymodigheter och hellre äter annat än vi är vana vid. Jag vill mena att det är helt i sin ordning, men även att det finns 364 andra dagar att göra just det. Har man ingen fantasi till vardags så är det och tidsbrist ett minne blott efter man läst topplistan över snabblagade matkassar. Så varför på julafton? Låt Tomten vara i fred, han kommer bara en gång per år. Antagligen så är detta skälet: Han blir ledsen av kronärtskockor, quorn och annat han inte förstår. Så SLUTA göra Tomten upprörd, det är nu nog!