Så matchar du dryck och mat på bästa sätt

För många människor är mat och dryck helt olika komponenter. Man lägger mer vikt på själva maten och själva drycken än hur de båda två kompletterar varandra. Men faktum är att man får en betydligt bättre helhetsupplevelse om man dricker rätt dryck till maten och vice versa.

För en nybörjare inom den kulinariska världen kan just denna process vara det svåraste. Vilken tur att vi sammanställt en liten nybörjarguide för den som är nyfiken på hur man matchar dryck och mat på bästa sätt!

Komplement och kontrast

Det viktigaste för att få fram det bästa i maten och drycken du intar är att tänka “komplement och kontrast”. Kontrast betyder att du väljer drycker med egenskaper som kontrasterar smakerna i maten. Komplement betyder istället att du väljer en drink som kompletterar maten, det vill säga som har liknande egenskaper.

Uppmärksamma styrka och syrlighet

Styrka och syrlighet är väldigt viktiga element när man ska matcha dryck och mat. Helst ska syrligheten i drycken inte övermanna syrligheten i maten och vice versa. Syra kan även kontrastera matens styrka, som att ge mat med mycket styrka en skvätt citron eller crèmefraiche. Öl tenderar att vara den dryck som man matchar matens styrka med. Men öl kan också användas för att kontrastera till exempel en söt maträtt. Lär dig mer om olika sorters öl här.

Testa dig fram

Att bli en mat- och dryckkännare över en dag är det ingen som lyckas med. Inte ens dem som tycks ha fötts med kunskaperna. För att verkligen bli expert inom området krävs det att man testar sig fram och faktiskt övar på att lära sig hur man balanserar elementen i drycker med elementen i maträtter. En god idé är att börja med att lära sig om olika drycker – allt från alkoholhaltiga drycker som vin, öl och cider, till alkoholfria komplement, som diverse typer läsk och alkoholfria viner och öler. Ju mer du lär dig om de olika dryckerna, desto enklare kommer det så småningom bli att hitta en dryck som passar just den maträtt du planerar att mumsa i dig.