Padelregler

De viktigaste reglerna som alla spelare bör bekanta sig med innan de börjar spela padel listas nedan. Om du behöver regler för andra spel kan du hitta ett stort utbud av regler här.

 • Padel spelas nästan alltid i dubbel på en standardplan på 10 x 20 meter.
 • Poängräkningen är samma som i tennis.
 • Planens linjer används bara vid serve.
 • Serve slås med underhand och studsar i motspelarens serveruta.
 • Serve får studsa i glasväggen, men inte i gallret.
 • Man får två servar.
 • Bollen räknas som ”ute” om den träffar motspelarens vägg direkt.
 • Bollen får spelas volley, halvvolley eller studsa i glas/gallervägg.
 • Spelaren får slå bollen på sin egen glasvägg för att skicka den till motspelarens planhalva.
 • Det är inte tillåtet att slå bollen i gallret på sin egen sida.

Riksidrottsförbundet (RF) är den högsta beslutande myndigheten för idrott i Sverige och är ansvarig för att främja och stödja idrott och idrottsrörelsen i landet. Padel är numera en av de idrotter som finns under RF:s paraply och har därmed möjlighet att få stöd och tillgång till olika tjänster och resurser. RF ansvarar också för att utveckla och reglera idrotten genom att ta fram idrottsregler, arrangera tävlingar och utbildningar för idrottsledare.

Spelplanen

Padel spelas på en rektangulär plan som mäter 10 x 20 meter och består av konstgräs eller plastunderlag. Spelplanen är omringad av fyra meter höga väggar av både glas och galler. De liknar en kombination av tennis- och squashbanor eftersom både nät och väggar kan användas i spelet.

Planhalvorna är åtskilda av ett nät och serveområdet är 5 meter brett och knappt 7 meter långt. En boll som studsar på marken och sedan träffar väggarna runt banan är fortfarande i spel, precis som i squash. Padel kan spelas som singel på en mindre plan, 6 x 20 meter, med smalare spelområden.

Padelbanans underlag

Padel kan spelas på flera olika typer av underlag, oftast konstgräs men även annat syntetiskt material, betong eller cement. Mondo STX Supercourt är ett mycket populärt underlag som används på WPT-touren och anses vara det bästa tillgängliga idag. Sand är vanligt förekommande på många padelbanor, förutom på hardcourt. Sanden gör spelet långsammare, men enligt många också roligare. Färger på underlaget kan variera, men de mest förekommande är blå, grön och orange. Färgen påverkar inte spelets utveckling, utan bidrar bara till en anläggnings egen känsla och stil.

Linjerna på padelbanan

Banans linjer ska vara lätt synliga mot spelytan. För bättre synlighet rekommenderas att linjerna är skarpt svarta eller vita, med en bredd på 5 cm för bättre distinktion. Med bredare och djärvare linjer blir det lättare för både spelare och åskådare att följa spelet.

Nätet

Nätet på en padelbana är en viktig del av spelet eftersom det delar upp banan och hjälper till att hålla poäng. Nätet måste vara 10 meter brett och 0,88 meter högt i mitten och 0,92 meter i ändarna. Det är tillverkat av nylon eller liknande material med en vit remsa på 5 cm längs den övre kanten. Nätet ska vara ordentligt fäst på båda sidor av planen med metalllinor.

Glasväggar

Glasväggarna på en padelbana är en integrerad del av spelet. De ger en unik spelupplevelse och erbjuder en mängd olika taktiska alternativ. Den bakre väggen är 4 meter hög, varav 3 meter är genomskinligt plexiglas och 1 meter består av galler.

Spel utanför planen

I motsats till andra racketsporter är bollen fortfarande i spel när den hamnar utanför planen. Om en spelare skickar bollen ut ur planområdet har mottagaren möjlighet att slå den tillbaka in på planen innan den når marken utanför banan.

För spel utanför banan måste varje sida av planen ha två tillgängliga ingångar för spel. Det får inte finnas några hinder utanför banan inom ett område med minst 2 meter i bredd, 4 meter i längd på varje sida samt minst 3 meter i höjd.

Hur spelar man padel?

Oftast spelas padel två mot två, men man kan även spela en mot en. Spelarna måste använda godkända padelracket och det måste vara fastspänt runt handleden med en rem som är fäst i rackets ände. Bollen ska vara en speciell padelboll som är avsedd för sporten, som ser ut som en tennisboll men har lägre tryck.

För att få poäng i Padel krävs antingen att:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida.
 • Motståndaren slår bollen i nätet.
 • Motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
 • Motståndaren slår ut bollen, antingen direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar (bollen är bara giltig om den slår i marken först, och sedan ut).
 • Motståndaren rör en nätstolpe eller nätet.
 • En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.
 • Motståndaren gör ett ”dubbelslag”.
 • Motståndaren slår bollen framför nätet, utan att den varit över på din sida innan.
 • Din boll studsar på bur-ramen efter korrekt slag i marken (motståndaren får slå bollen om den studsar på kanten uppe på bur-ramen).
 • Motståndarens boll träffar något annat objekt, så som lampor eller takbjälkar.
 • Bollen träffar en passiv boll på motståndarens sida.

Så fungerar väggarna

I Padel inkluderas alltid glasväggarna som en del av spelet, men det finns vissa regler för hur de får användas. När man tar emot en boll kan man tillåta den att studsa upp i glasväggen efter den har studsat på marken. Bollen är alltså fortfarande i spel trots att den studsar på glasväggen. Man kan också använda sin egen glasvägg för att slå tillbaka bollen till motståndaren.

En boll i Padel är anses vara ”levande” om den först studsar i marken och sen upp på gallret, med undantag för serve. Men, om man slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man den. På sin egen sida är regeln att endast glasväggen får användas.

En boll som går direkt i motståndarens galler eller glas, utan att ha studsat i marken först, anses som ett ogiltigt slag och räknas som ute.

Så servar du

Padel har en unik stil när det gäller servar. Det är en skillnad från tennis, då en serve i padel alltid ska utföras med underhands-teknik och bollen ska studsas i marken och inte kastas som i tennis. Bollen ska träffa marken bakom din egen servruta, mellan mittlinjen och sidoväggen, och vara i eller under midjehöjd. Serven slås diagonalt över till motståndarens sida och den första studsen måste träffa motståndarnas serveruta. Bollen får därefter ha väggkontakt på både långsidan och kortsidan av motståndarens banhalva, men det är viktigt att notera att den bara får slå en gång i marken.

Servefel inträffar om bollen slås direkt i väggen eller nätet eller om den har kontakt med gallret efter studs. Som i tennis har man två servemöjligheter och om man missar på andraserven får man dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen vid serve nuddar nätet måste den slås om.

Poängräkning

 • Man räknar poäng i padel på samma sätt som i tennis. Man spelar till bäst av 3 eller 5 set och i varje set gäller det att vinna 6 game.
 • I ett game kan man få följande poäng: 0, 15, 30, 40, game.
 • Om ställningen är 40-40 måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.
 • Om ställningen däremot blir 5-5 så spelar man till 7 vunna game.
 • Om ställningen blir 6-6 så spelar man ett tiebreak, ett sista avgörande game.
 • Tiebreak spelas till en spelare vinner 7 poäng, men måste också vinna med minst 2 poäng.

Olika spelformer inom padel

 • När man spelar dubbel är spelplanen alltid 10 x 20 meter, underlaget kan bestå av konstgräs eller plast.
 • Spelar man istället singel är planen smalare för att man ska kunna hantera sin planhalva själv. Här är måtten 6 x 20 meter.
 • Cup Americano är en vanlig och uppskattad spelform i padel. Med- och motspelare lottas ihop i varje match. Man spelar korta matcher om ett förutbestämt antal poäng, till exempel 24. Matchen kan då sluta med allt från 12-12 till 24-0 och varje spelare samlar egna poäng. Om en match slutar 14-10 får varje spelare på det vinnande laget 14 poäng, och spelarna på förlorarlaget får 10 poäng per spelare. Poängen sammanställs i en tabell och räknas tillslut ihop från alla matcher. Spelaren med flest poäng vinner turneringen.
 • Team Americano är en variant av Cup Americano. Poängräkningen går till på samma sätt, men man behåller sin medspelare i varje match.