Tips för att minska stress och må bättre

Stress syftar på kroppens reaktion på för många utmaningar och krav. I måttlig mängd är stress hälsosamt, men när det blir för mycket kan det ha långvariga skadliga effekter för både kroppen och psyket.

Du kanske inte kan förändra det som faktiskt stressar dig, men du kan kontrollera hur du reagerar på stress. Om du märker att du visar tecken på stress kan du ta del av följande tips för att minska stressen och därmed må bättre.

Gör några andningsövningar

För de som aldrig testat andningsövningar kan detta tips låta löjligt. Men faktum är att andningsövningar alltid fungerar. Det finns ingen vetenskap som pekar emot det. Andningsövningar behöver inte heller ta mer än någon minut, så det finns inga konsekvenser med att faktiskt utföra övningarna. När du tvingar dig själv att andas långsamt och djupt så blir du mer avslappnad, och det är trots allt det du vill bli för att slippa stressen.

Träna!

Förutom alla de fysiska hälsofördelar som kommer med träning så har det även visat sig vara otroligt fördelaktigt för att minimera stress. Det kanske inte är jätteenkelt att åsidosätta tid åt träning när du känner dig superstressad – det förstår vi. Men det kan räcka med att gå en promenad runt kvarteret, styrketräna i en halvtimme på gymmet eller sätta dig på din motionscykel hemma i ett tag. Träning frigör endorfiner som hjälper dig att må bättre.

Titta på något roligt

Att titta på roliga klipp kommer att hjälpa dig att försvinna bort från all stress ett ögonblick. För att inte tala om att skratt är den bästa naturliga medicinen, då den minskar psykisk stress och samtidigt skapar en känsla av avslappning. Försök att undvika sociala medier om möjligt dock, detta kan istället öka stressen.

Krama någon du tycker om

När man kramas så frigörs oxytocin, ett ämne som saktar ner hjärtfrekvensen och minskar både stress- och ångestnivåer. Så om du har någon i närheten bör du definitivt omfamna denne när du känner att du upplever alldeles för mycket stress. Det behöver såklart inte vara en människa – du kan mycket väl krama din älskade katt eller hund och frigöra lika mycket oxytocin.