Trädgård i toppklass!

Vill du skapa en trädgård i toppklass? En vacker trädgård innebär inte bara möjlighet att äta goda middagar tillsammans med familjen och nära och kära, utan även en plats att umgås, koppla av, träna och mycket mer. Men om du vill få ut så mycket som möjligt av din trädgård gäller det att du tänker rätt – från början. 
En trädgård kräver nämligen en hel del planering. Så om du vill infria alla dina drömma när det kommer till din trädgård så kan det vara bra att tänka på en del saker. 

Börja på rätt sätt

Innan du går igång med själva trädgårdsarbetet och börjar plantera häckväxter behöver du sätta dig ner och tänka igenom vad du vill att din trädgård ska ge dig. Är det en liten köksträdgård som familjen längtar efter? Där ni kan odla era egna grönsaker på ekologiskt sätt eller kanske lite örter som ni kan använda när ni lagar mat? Eller är det en swimmingpool, en grillplats eller ett hörn för avkoppling som lockar? Önskemålen kan vara många och därför gäller det att man tänker igenom de behov som finns innan man sätter igång.
Om man ska satsa på en pool så kan det vara bra att se över insynen i trädgården. Det finns många barrväxter som man kan användas för att minska insyn från förbipasserande och grannar. 

Utnyttja ytan maximalt

Alla trädgårdar är olika stora men för det mesta kan du få plats med allt det du vill om du planerar din trädgård på rätt sätt. Det kan vara svårt att föreställa sig vad saker och ting ska vara när du går runt i din trädgård, så ett bra alternativ är att ta ett vanligt vitt papper och rita upp din trädgård.

  1. Börjar med att rita upp trädgården så som den ser ut idag
  2. Fyll sedan på med de saker som du drömmer om. På det viset blir det enkelt att få en överblick över hur mycket det finns i trädgården.

Glöm inte att markera ut stora träd och buskar. Dessa kan vara avgörande om du ska plantera mindre blommor och framförallt om du ska inrätta en köksträdgård. Det är viktigt att se till att alla blommor får rätt mängd ljus som det behöver.
Därför är det viktigt att tänka över om stora träd eller buskar skymmer solljuset. Det är även viktigt att tänka på i vilket väderstreck ditt hus och din trädgård ligger. När all planering är klar är det bara att sätta igång att börja köpa hem de saker du vill ha och inreda. 
Lycka till med din nya trädgård!