Tre sätt man kan investera och spara ihop kapital på börsen

Privatekonomi och sparande i fonder och aktier har blivit oerhört populärt i Sverige. Fler och fler handlar också på valutamarknaden. I och med att månadssparande och ekonomi har blivit så populärt så är det också fler och fler som vill ge sig ut på marknaden för att spara ihop till en större summa pengar.

Men hur gör man egentligen? För den som är intresserad av att börja spara i fonder, aktier eller handla på exempelvis valutamarknaden så kan det vara otroligt svårt att veta var man ska börja. Finansiella marknader är komplicerade och termerna är många och svåra. Därför har vi satt ihop en lista på några saker som kan vara nyttigt att tänka på inför att man börjar köpa och sälja.

Handel på valutamarknaden

Dagshandel, eller daytrading som det också ofta kallas, går ut på att man gör många små affärer under en dag eller över en vecka. Genom att analysera grafer och liknande så är målet med aktiv handel att man köper när det är billigt och säljer när det är dyrt. Detta är väldigt svårt, men det finns många som lyckas väldigt väl med aktiv handel. Detta är som sagt väldigt svårt och komplicerat och det kan därför vara klokt att gå lugnt framåt. Det är däremot en god idé att förstå hur valutamarknaden fungerar då detta kan påverka aktiekurser.

Aktier

Aktier är ett väldigt populärt sätt att spara på och du har förmodligen hört någon av dina vänner, kollegor eller familjemedlemmar prata om deras aktieaffärer. När man köper en aktie så köper man en liten del av äganderätten till ett företag. Om priset på aktien sedan går upp så man sälja sin andel för mer än vad man köpte den för och på så sätt tjäna pengar.

Om du är intresserad av att börja med aktier så är det viktigaste man kan göra att gå långsamt framåt. Genom att långsamt testa dig framåt så kommer du lära dig hur saker och ting fungerar på marknaden. Det finns också en hel del information och kunskap gratis online, samt i olika böcker som pratar om hur författaren har lyckats med sin aktiehandel.  

Fondsparande

Att spara i fonder är det mest populära sättet att spara. När man sparar i fonder så köper man någonting som kallas för fondandel. I en fond så läggs dina pengar ihop med resten av alla småsparare som äger andelar i fonden. Fondförvaltarna tar sedan de pengarna och investerar i olika aktier. När värdet på aktierna går upp stiger värdet på din andel av fonden och vice versa. På så sätt så behöver du inte lägga ner tid och energi på att undersöka specifika aktier utan du kan istället enkelt och smidigt föra över en summa pengar varje månad.

Det är dock viktigt att du sparar långsiktigt. På så sätt så får du ta del av ränta på ränta effekten. Du behöver inte heller oroa dig för små prisförändringar dag till dag eftersom du ändå inte kommer ta ut pengarna på några år.