Har du någon gång blivit nekad ett lån? När man ska ta ett traditionellt lån som till exempel ett bolån eller billån så tar din bank alltid ut en kreditupplysning om dig. Det företag som utför kreditprövning åt nästan alla större banker och kreditföretag i Sverige kallas för Upplysningscentralen (UC). Blir du nekad ett lån trots att du anser att du har tillräckligt god ekonomi för att klara lånet kan det vara just på grund av hur UC fungerar som du har blivit nekad.

Det finns dock företag som lånar ut utan att använda sig av UC. De tar istället ut en kreditupplysning med andra företag såsom Creditsafe eller Bisnode.

VI ska ta en titt på de bästa anledningarna varför man ska söka ett lån utan UC är du nyfiken på att veta mera om denna typ av lån kan du läsa mer om alla lån utan UC här.

1.      Din ansökan syns inte för andra företag

När man ansöker om hos ett lån dr långivaren tar kreditupplysning från UC så sparar UC denna ansökan och när söker andra lån i framtiden kan långivare se tidigare kreditupplysningar som gjorts på dig. Du kan därför i vissa fall bli nekad ett lån för att du har för många kreditupplysningar trots att du inte har några betalningsanmärkningar. Tanken med detta är att en person som ofta ansökt om lån och krediter har sämre ekonomi men så behöver inte alltid vara fallet. Ansöker du om lån från ett företag som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag är det ingen annan som kan se denna ansökan i framtiden.

2.      Du kan få lån även med betalningsanmärkningar

Det är svårt att få lån om man har en betalningsanmärkning men vissa av de företag som inte använder sig av UC lånar även i vissa fall ut pengar till den som har tidigare betalningsanmärkning. Har man en anmärkning på grund av att man misskött betalningar bör man inte låna mer pengar tills man fått kontroll på sin ekonomi men ibland kan det vara så att man helt enkelt glömt eller missat en betalning och fått bättre koll sedan dess. Då kan det vara bra att veta att det finns alternativ.

3.      Du kan få lån väldigt fort

Att ansöka om ett banklån kan vara en segdragen process och ibland behöver man pengar kortsiktigt. Företag som lånar ut utan UC kan ofta bevilja lån samma dag och somliga till och med på kvällar och helger.

4.      Du kan ansöka om många lån

Av de orsaker vi nämnt bör man vara restriktiv med sina låneansökningar hos banker och andra företag då för många ansökningar kan försvåra det för en i framtiden. Hos företag som lånar utan UC har man inte det problemet utan man ansöka om hur många lån man vill. Det innebär inte att man måste ta alla lånen men det kan kännas tryggt att ha måna alternativ.

5.      Man kan låna små summor

De företag som lånar ut utan UC lånar ofta ut mindre summor ibland ner till 1000 kronor. Det kan passa utmärkt för den som behöver ett mindre lån under kort tid innan en lön. Stora banker lånar inte ut dessa småsummor.