Topp tre anledningar att älska Barcelona

Svenska Spel har gott om underhållande spelformer för alla smaker. En av deras favoriter är Europatipset som möjliggör för spelaren att tippa på resultatet av Europas hetaste fotbollsmatcher.

Som vanligt spelas Europatipset genom ett klassiskt 1X2 system, det vill säga att man tippar på 1 (hemmavinst), X (oavgjort) eller 2 (bortavinst) på 13 olika matcher. Beroende på insatsen och antal rätt kammar spelaren hem en viss vinst.

Europatipset – historisk tillbakablick

Innan Europatipsets födsel var Stryktipset och Tipsextra, som blev en slags introduktion till engelsk fotboll, väldigt populärt i landet. Under 1993 blev även italiensk fotboll populärt i vårt avlånga land, varav Europatipset lanserades av Svenska Spel. Spelformen skulle fungera på samma sätt som Stryktipset, bara det att matcherna som tippas på skulle vara den italienska förstaligan i stället för engelska ligor.

Så småningom, under början av 2000-talet, utökade Svenska Spel spelmöjligheterna till de 5 största ligorna i Europa, snarare än att bara ha fokus på italienska. Idag är det La Liga, Premier League, Serie A, Bundesliga och Ligue 1 som man tippar på i Europatipset.

Så spelar man på Europatipset

Som med alla Svenska Spels spelformer är även Europatipset väldigt enkelt att börja spela på. Antingen registrerar du dig på Svenska Spel och börjar spela därifrån, eller så köper du en kupong på ett spelombud och rättar sedan kupongen online.

Som Svenska Spels populära spelform Stryktipset, går även Europatipset ut på att försöka pricka rätt resultat på 13 olika matcher. Man kan välja mellan att tippa på 1, X eller 2. 1 står för vinst till hemmalaget, X för oavgjort och 2 för vinst till bortalaget. Om spelaren lyckas pricka rätt på en match får denne ett poäng.

De spelare som har prickat flest antal rätt under de 13 olika matcherna vinner, där potten är anpassad efter hur många spelare som lyckats få det resultatet. Ju färre som har prickat rätt desto större summa pengar delas ut till vinnarna.

Spelaren väljer själv hur många system (spel) hen vill spela, varav minsta möjliga insats är 1 kronor.

Enkelrad, halvgardering eller helgardering

Spelaren bestämmer själv hur många rader hen vill spela med under Europatipset. Väljer man att spela en enkelrad, det vill säga med ett tecken, så kallas det att man spikar matcherna. Då får man endast tippa på ett resultat för varje match och radinsatsen ligger då på 1 krona.

Vill man halvgardera sin kupong så ökar man sina vinstchanser. Att halvgardera innebär att man tippar på två resultat i stället för ett, och därmed spelar man med två tecken. Det betyder att man antingen kan tippa 1X, X2 eller 12. Det kräver en högre insats men kan även leda till bättre vinster.

Helgardera betyder, som du säkerligen räknat ut, att man tippar på alla möjliga resultat. Alltså får man markera 1X2. Detta garanterar vinst, men det ökar insatsen. För varje helgardering måste man trippla sin radinsats.

Olika system för Europatipset

När det kommer till olika spelformer hos Svenska Spel så kan man vanligen spela med olika system. Det gör man om man använder mer än ett tecken på någon av de 13 olika matcherna under Europatipset. Det finns tre olika system man kan spela med. Dessa tre går vi igenom nedan.

M-system

Ett m-system innebär att man fyller i sin kupong som om man skulle spelat ett enkelspel, men man garderar matcherna för att förbättra sina chanser till att pricka 13 rätt. Nackdelen här är såklart att radinsatsen blir dyrare, men samtidigt ökar ens vinstchanser.

R-system

Ett annat system för Europatipset kallas för R-system. Med detta system räknar Svenska Spel automatiskt ut ett visst antal nyckelrader som spelaren måste förhålla sig till. Detta system är något mer komplicerat än M-systemet och därför inte lika populärt.

U-system

U-systemet påminner om R-systemet, men för U-systemet kan spelaren själv påverka fördelningen av tecknen på nyckelraderna. Detta genom att själv sätta ett utgångstecken på garderingarna.

Speltips för Europatipset

Oavsett om det är första eller den hundrade gången som man spelar på Europatipset är det alltid en omöjlighet att kunna förutsäga matchresultatet. Även om fotboll handlar om spelarna och lagens skicklighet, och man många gånger kan läsa av prestationerna innan, handlar det väldigt mycket om tur. Men det finns ändå sätt att öka sina vinstchanser!

  • Läs speltips online. Det finns gott om experter inom fotboll och betting som delar med sig av de hetaste speltipsen på hemsidor över hela internet.
  • Spela tillsammans med andra. Svenska Spel gör det möjligt för grupper att spela tillsammans. Det ökar vinstchanserna och minskar priset, men det betyder även att man måste dela på eventuell vinst.
  • Sätt dig in i de olika systemen för Europatipset som vi nämnt ovan. Detta kan nämligen öka vinstchanserna.