Topplistat efter oddsen: Europas bästa handbollsklubbar

Handboll brukar hamna i skymundan för fotboll, men i flera länder är det en populär sport. EHF Champions League är Europas mest prestigefyllda handbollsliga. Där möts de bästa klubbarna från varje nationsliga och spelbolagen har oddsen för matcherna, såväl som för vem som blir den slutgiltiga vinnaren. 

Topplista damklubbar

Damernas Champions League har sett ut på olika sätt sedan den började spelas 1961. Det nuvarande upplägget avslutas med ett finalspel mellan de fyra bästa lagen, kallat Final Four. Tre klubbar som har dominerat i toppen de senaste åren är:

Győri Audi ETO KC: Den ungerska klubben har vunnit Champions League fem gånger, varav första gången var med den nyligen återvända Katarina Bulatović. De är regerande mästare och den tredje mest vinstrika klubben genom tiderna. 

ŽRK BudućnostDen här handbollsklubben från Montenegro har vunnit Champions League två gånger. Under de senaste säsongerna har de vunnit titeln en gång, tagit andraplatsen en gång och slutat på fjärdeplats två gånger.  

HC Vardar: Klubben från Nordmakedonien har ännu inte lyckats vinna Champions League, men de har varit med i Final Four nästan varje säsong sedan 2014. Säsongerna 2014–2016 slutade de på tredjeplats och 2017-2018 slutade de på andraplats. 

Topplista herrklubbar

Herrarna spelar efter samma finalsystem som damerna. EHF Champions League för herrar startades några år innan damernas, 1956, och den mest framgångsrika klubben är fortfarande en av de bästa.  

FC Barcelona: Barcelona-klubben har vunnit Champions League nio gånger. Fyra gånger har de slutat på andraplatsen. Senaste gången de vann var 2014/2015 och de jagar sin tionde titel. De har också vunnit flest titlar i den spanska ligan, Liga ASOBAL. 2019 blev de spanska mästare för tjugosjätte gången. 

THW Kiel: Den tyska klubben har vunnit Champions League tre gånger och slutat på fjärdeplats två gånger. Senaste gången de vann var 2012. Klubben har två svenska spelare i truppen, Niclas Ekberg och Lukas Nilsson. De har även en svensk målvaktstränare i Mattias Andersson. Genom åren har flera svenska spelare tillhört klubben. Två stora namn är Magnus Wislander, som blev utsedd till århundradets bästa spelare, och Staffan Olsson. 

Ciudad Real: Den spanska handbollsligan är lika känd för sina derbyn som La Liga i fotboll. Ciudad Real är FC Barcelonas största motståndare på hemmaplan. De har vunnit Champions League tre gånger och kommit på en andraplats två gångar. Deras senaste seger var 2009. 

Stor spelvariation 

Handboll är en av de större kategorierna inom sportbetting i Sverige. Det går att spela både på nationella och internationella mästerskap och ligor. Den största är däremot EHF Champions League, där vinnarna från ligor som svenska Elitserien, spanska Liga ASOBAL och tyska Bundesliga möts. Handboll odds presenteras allt eftersom matchdatumen fastställ. Det går att betta på olika former ocj de tre vanligaste är vinstmarginal, antal mål och matchresultat. Det är spelbolagen som sätter oddsen och de baseras på alltifrån truppuppställningen och tidigare resultat. Tidigare vinnare brukar ges låga odds, eftersom det är stor sannolikhet att de lyckas vinna igen. 

Tidigare segrar är däremot inte en garanti för ytterligare vinster. Andra klubbar jagar sina första Champions League-titlar och spelarna, såväl som bettare, ska inte underskatta dem.