Vad är en Bitcoin Wallet?

Du har med all säkerhet hört talas om Bitcoins och har du inte det så ska du få en snabb genomgång lite längre fram här i artikeln. För det är just Bitcoin det ska handla om och lite mer preciserat angående Bitcoin wallets. Hur fungerar de och vad ska de egentligen användas till? När allt kommer omkring är det inte särskilt svårt. Det finns trots allt några saker att tänka på om du inte är väldigt erfaren när det kommer till Bitcoin wallets, läs vidare så undviker du misstagen.

Kryptovalutan måste förvaras säkert

Bitcoin lanserades för ett antal år sedan och är en digital valuta. Eftersom den var först i sitt slag är den en av de mest kända digitala valutorna som finns på marknaden. Allt eftersom de digitala valutorna har blivit mer och mer populära har de börjat kallas för kryptovaluta, det är också den officiella beteckningen på en digital valuta på svenska. Man kan säga att namnet är kryptovaluta och definitionen är digital valuta. En kryptovaluta skapas av olika typer av koder så kallade algoritmer. Valutan saknar central styrning av exempelvis en riksbank, såsom fallet är med den svenska kronan.

Det gör att kryptovalutornas värde flyter fritt och styrs enbart av efterfrågan och utbud på marknaden. Något som givetvis också hänger ihop med hur den världsomspännande ekonomin mår för tillfället. Det är givetvis ingen som investerar om det inte finns pengar att investera med, det säger på sätt och vis sig själv, läs mera om Bitcoins på Världensekonomi.se.

Två olika grundläggande orsaker

När man investerar i en kryptovaluta såsom Bitcoin behöver man kunna förvara valutan någonstans. Det är viktigt av två olika skäl. Det första skälet till att man behöver kunna förvara bitcoins är att det är en digital valuta. Du kan alltså inte bara lägga pengarna i en byrålåda och sedan tro att allt är frid och fröjd. Det behövs alltså något som kan lagra och förvara dina Bitcoins, och det kallas en Bitcoin Wallet. Och det finns faktiskt fyra olika typer av Bitcoin Wallets att välja mellan.

Orsaken till att det finns fyra olika Bitcoin wallets kommer vi till lite senare. Först ska vi ta upp den andra orsaken till att man behöver en Bitcoin wallet, eftersom vi precis har rett ut vad den första grunden var. Den andra orsaken, som i gengäld absolut inte kommer på andra plats, är givetvis säkerheten. Om man har en massa pengar vill man naturligtvis inte att de ska bli stulna.

När det gäller vanliga pengar förvaras dessa förslagsvis i en plånbok, på banken, i en spargris eller på något annat finurligt sätt. Det beror oftast på vad som passar dig bäst. Ska du endast spara några kronor här och där, som blir över efter att du har varit och handlar på snabbköpet så kanske en spargris passar bra. Om du sparar lite större summor är kanske ett bankkonto att föredra. Och precis på samma sätt är det med Bitcoin. Därför finns det, som tidigare nämnt lite kort, fyra olika Bitcoin wallets och dem ska vi titta på nu. 

De fyra möjligheterna är:

1. Mobilversion

Kort och gott en applikation som du laddar ner till din mobiltelefon. Appen kan som så många andra appar användas vid betalning. Förutsatt att butiken tar emot Bitcoins som betalningsmetod, vill säga. Alla de Bitcoin du äger kan du på enkelt sätt spara och förvara i applikationen. Och sedan kan de dessutom användas till att betala med, vilket både är praktiskt och effektivt, eftersom du då inte behöver ytterligare ett program för det.

Att förvara dina Bitcoin i mobilen gör att du alltid har dem med dig när du är på språng, så länge du har din mobiltelefon med dig förstås. Den negativa faktor i förhållande till det är givetvis stöldrisken av mobilen, men med dagens teknologi är säkerheten oftast i topp och riskerna är sannolikt inte särskilt stora när allt kommer omkring.

2. Skrivbordsversion

Du kanske tänker på ett vanligt skrivbord, men det handlar givetvis om skrivbordet i datorn. Precis som med mobilversionen är skrivbordsversionen ett program som installeras på datorn. Detta kan du då få åtkomst till via datorns skrivbord, därav namnet skrivbordsversion. På sätt och vis är mobilversionen och skrivbordsversionen mycket lika, eftersom de båda är program.

Det ena programmet är installerat i en dator och det andra i en mobiltelefon, och det är kanske där den största skillnaden ligger. Eftersom en mobiltelefon är en hel del enklare att ta med sig, när man är på språng, får man nog säga att den versionen är lite mer mobil, än den som installeras i datorn. I gengäld är stöldrisken eventuellt lägre, något som tål att tänkas på.

3. Webbversion

Precis som det låter handlar det om en Bitcoin wallet som ligger ute på webben. Att placera sina pengar digitalt kan kännas skrämmande, men om man tänker efter är det faktiskt så man hanterar sina pengar redan via internetbanken, mobilbanken och så vidare. Ett av de starkaste skälen till att man ska använda en internetbaserad version är givetvis att man kan få åtkomst till pengarna vart man än befinner sig. Du kan hantera dina pengar så länge det finns en internetuppkoppling att använda sig av, och det är väl snarare regel än undantag idag.

4. Hårdvara

Detta är den enda versionen av Bitcoin wallets som faktiskt existerar i from av ett fysiskt föremål. Men det är givetvis inte en portmonnä eller en plånbok utan istället i form av ett portabelt minne såsom ett USB-minne eller liknande. Du sparar helt enkelt ner dina Bitcoins och dessa förvaras då så att säga off-line, eftersom de ligger på ett externt minne, som man inte kan komma åt såvida man inte har tillgång till minnet rent fysiskt.

Säkerheten är givetvis högst, eftersom det är omöjligt för bedragare på nätet att stjäla dina Bitcoins när de ligger off-line. Å andra sidan kan exempelvis ett inbrott i din bostad vara lika förödande som när någon hackar sig in i din dator och kommer åt dina personuppgifter och annan känslig information.

Avslutningsvis kan man säga att det finns fyra olika typer av förvaring av dina Bitcoins. De kallas alla för en Bitcoin wallet, eftersom dess funktion och ändamål är de samma, nämligen att skydda och spara dina Bitcoins även om det är en mindre eller större summa du ska spara.

I slutändan är det givetvis du själv som ska ta beslut om vilken Bitcoin wallet som passar dig bäst. Som vi var inne på tidigare är det avgörande, vilken wallet du ska använda, för vilken typ av sparande du har tänkt dig.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här