Poker regler

Även om poker är relativt enkelt att förstå och lätt att lära sig finns det en hel del regler man måste känna till. Dessa regler kan variera lite från pokerspel till pokerspel, men de flesta pokerreglerna liknar varandra rätt mycket.

Vad är det då pokerregler innefattar, egentligen? En hel del saker faktiskt. Det innefattar rangordning av pokerhänder så väl som förberedelser, giver och satsningar. Mer om pokerregler kan du läsa dig till i vår guide nedan!

Poker – en introduktion

Innan vi fördjupar oss i pokerregler vill vi gärna gå igenom grunderna med poker. Med dessa grunder kan man bättre förstå reglerna inom kortspelet och därmed även enklare komma igång!

Till att börja med har poker till störst del varit avsett som ett spel för 2–7 spelare. Vissa varianter av poker kan dock spelas med mer än 7 spelare, och några passar bättre för en mindre grupp spelare. Alla pokervarianter bedrivs medurs och med en vanlig, internationell kortlek bestående av 52 kort. I en majoritet av pokerspelen spelar man utan jokrar, och korten rangordnas då från hög till låg, det vill säga Ess till 2. Några gånger är dock essets värde lika med 1. Färgen på korten spelar ingen roll i pokerspel.

Så spelas poker

I grund och botten spelas alla varianter av poker på samma sätt: Deltagarna lägger sina insatser och korten delas ut. Härefter kan spelarna välja att öka sin insats eller lägga sig. De spelare som inte lagt sig kallas för aktiva spelare.

När alla de aktiva spelarna bidragit med lika mycket till potten är den rådande insatsrundan slut. Beroende på vilket pokerspel som spelas kan ytterligare kort delas ut, alternativt kan man byta ut vissa kort och därefter stå inför en ny satsningsrunda.

Vid sista satsningsrundan genomförs kortvisningen, det vill säga att alla spelare visar sina kort. Den med den bästa pokerhanden (bluff eller inte) vinner då spelet, vilket som för oss vidare till nästa punkt: rangordning av pokerhänder!

Pokerhänder – rangordning

Något av det viktigaste när det kommer till poker är att känna till rangordningen av pokerhänderna! Detta måste man känna till för att veta vilka händer som är bättre än andra och som därmed kan leda en till vinst. Vi listar de olika kombinationerna inom poker nedan, från hög till låg.

Straight Flush: Fem kort i samma färg vars valörer går i följd

Fyrtal: Fyra kort av samma valör

Kåk: Tre kort bestående av samma valör + ett par

Flush: Fem kort i samma färg

Straight: Fem kort av valörer i följd, utan samma färg

Tretal: Tre kort av samma valör och två kort med annan valör

Två par: Två kort med samma valör

Par: Två kort med samma valör

Lär dig mer om poker & maxa dina vinstchanser

Som du säkerligen förstått finns det mycket mer att känna till om poker. Vi har tidigare sagt att det är relativt enkelt att lära sig och komma igång. Det håller vi fast i, och med den information vi listat ovan kommer du långt. Vill du maxa dina vinstchanser rekommenderar vi dock ett besök till pokerregler.nu, där du kan fördjupa dig i pokervärlden och lära dig allt som krävs för att bli en höjdare på poker!