Det har släppts massvis med spel under 2019. Mobilspelsmarknaden har fullkomligt exploderat och nya titlar i olika genrer har kommit ut till både PC, Xbox, Switch och Playstation. Hösten är samtidigt inte slut och fler spel väntar på att lanseras. 

(Källa: Unsplash)

Spel för PC och konsol

Speldatorn och tv-spelskonsolerna är de starkaste spelenheterna. Det är de som har de bästa grafikkorten, RAM-minnena, processorerna och ljudkorten. Några av årets största titlar har redan slagit spelare med häpnad. I januari släpptes Resident Evil 2 Remake. Det var många som var skeptiska till nyversionen av originalet från 1998, som länge ansågs vara ett de bästa tv- och dataspelen. Nyversionen fick däremot stående ovationer, oavsett vilken konsol det spelades på. Under våren släpptes den efterlängtade tredje installationen i Metro-serien, Metro Exodus. Spelet utspelar sig i en postapokalyptisk värld och målet är att hitta en fristad och överleva både monster och gäng. Andra spel som har släppts är Devil May Cry 5, Slay the Spire, Football Manager och Fifa 20. 

Mobildominerat

Fler föredrar att spela på portabla enheter som Nintendo Switch och i mobilen. De flesta nya smarttelefoner har tillräckligt stark grafik, prestanda och batteri för att spela upp de mest krävande spelen. Det har kända utvecklare tagit tillvara på. I september släppte Nintendo Mario Kart Tour till mobilen. Utvecklarna bakom Call of Duty har lanserat Call of Duty: Mobile. Det är ett flerspelarspel som har ett battle royale-läge som påminner om de i PUBG och Fortnite. Det har också blivit vanligare med molnbaserade spel och spel som spelas direkt i webbläsaren. Det går att spela på en samling av casino blackjack-spel, spelautomater, odds och andra bordsspel. Blackjack-spelen kommer i flera olika varianter och det går att spela dem live mot en dealer eller mot en dator direkt i webbläsaren. Det enda kravet är en stark internetanslutningen, annars går de att spela på alla säkra webbläsare.

(Källa: Unsplash)

Mobilspelandet förväntas växa ännu mer när 5G-nätet sätts igång. I Sverige arbetar de stora operatörerna med att koppla upp sig och enligt uppgifter ska nätet väckas under 2020. Ett problem med det nya nätet är däremot att alla mobiler inte är optimerade för det. Under 2019 har det dykt upp mobiler som är redo för det nya nätet, men de är än så länge inte många. Samsungs kommande modell S11 uppges bli 5G-kompatible. Iphone 11-modellerna är det inte. 

Kommer senare i höst

Trots att det är mindre än tre månader kvar på året väntar flera spel på att lanseras. Ett av de allra största är Star Wars Jedi: Fallen Order som kommer i november. Det kommer att gå att spela på Microsoft Windows, PS4 och Xbox One. Pokémonspelet Sword and Shield kommer att släppas till Nintendo Switch och Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020 kommer att släppas både till Switch och arkadplattformer. Spelet är utvecklat av Sega. 

Spelen som släppts under 2019 kommer sannolikt att spelas långt in på nästa år. Dessutom kommer tv-spelen att kunna spelas på de nya spelkonsolerna som kommer 2020 (PS5 och Xbox Two), eftersom båda konsolerna kommer att vara bakåtkompatibla.