Topplista för vårens aktiviteter – inomhus & utomhus

En sak som tyvärr blir tydligare och tydligare i världen är att unga människor läser mindre och mindre. Detta beror antagligen på all ny teknik, istället för att läsa väljer man att kolla på YouTube och Netflix. Saken är bara den att du inte kan få samma upplevelse där som du får när du läser. Det är helt enkelt inte samma sak. Därför har vi nu satt ihop en topplista över dem fem bästa ungdomsböckerna för att ge dig lite inspiration.

1. Vargbröder:

Detta är helt enkelt en underbar bok skriven av Michell Paver. Huvupersonen heter Torak och historein utspelar sig på stenåldern när minniskorasen fortfarande var ung. Det som är så bra med denna bok är att du inte behöver vänta för att komma in i den. Boken är spännande från första till sista sidan, du kommer knappt kunna lägga ner den. Hittas här i olika format.

2. The Novice:

Detta är en bok av nya författaren Taran Mataru. Boken handlar om Fletcher som är en vanlig människa som upptäcker att han har kraftem att frammana demoner. Om du inte är ett jätte fan av fantasy finns det ändå en chans att du gillar denna bok, den handlar inte bara om fantasy. Det är ett krig mellan människorna och orcherna människorna håller på att förlora. Återigen är en av sakerna som är väldigt bra med denna bok att den sätter igång direkt. Du behöver inte komma in i den. Finns att köpa på Bokus, eller låna på de flesta bibliotek värt namnet.

.

3. Eragon

Om du inte har hört talas om Eragon så vet jag inte riktigt hur du har lyckats. Detta har snabbt blivit en av världens mest populära böcker och det är lätt att förstå varför. Eragon är en helt vanlig pojke tills dagen då han hittar ett drakägg. Sedan börjar saker hända på riktigt. Denna bok tar lite längre att komma in i än dem andra men när du väl har kommit in i den så är den extremt bra. Blir du sugen, så hittar du den här.

4. Spejarens Lärling:

Denna bok är precis på gränslandet mellan fantasy och verklighet. Det finns vissa saker som får den att gå över till fantasy men det är väldigt lite. Vad denna bok egentligen lägger sitt fokus på är bandet mellan Will och hans lärare Halt. Will tränar för att bli en spejare därav namnet; ”Spejarens Lärling”. Den största fördelen med denna bok är att det finns så många i serien. Gillar du den första har du ungefär tolv böcker till att läsa efter det.

Här hitter man den.

5. Broderband:

Detta är en serie som utspelar sig i samma universum som spejarens lärling men det är ändå en fristående serie. Det betyder att du kan läsa den utan att först ha läst spejarens lärling. Böckerna utspelar sig i och runt landet Skandia och huvedpersonen är Hal. Hal och hans broderband måste som alla andra pojkar i deras ålder tävla och måste därför bilda egna broderband. Detta är en av dem bästa böckerna på hela listan, om du är det minsta intresserade av vikingatiden och båtar så är denna bok en som du bara måste läsa. Börja med ettan.

Kanske hittade du ingen bok som du riktigt föll för i denna lista? Det är helt lugnt för vi har andra listor också. Här har du till exempel en topplista om de 5 bästa fantasyböckerna.

Kanske behöver du ett smslån för att ha råd att köpa böckerna? Då har vi självklart sammanställt en topp-lista över smslån också.